FILMSZEM.NET minden tekintetben

Filmajánló

Egy rejtelmes sziget bukkant fel...

mi1929.jpg
A Cseh Nemzeti Filmarchívumban találtak rá az 1929-ben készített Rejtelmes sziget c. film teljes technicolor változatára, amiről eddig úgy tudták, hogy minden példánya megsemmisült!

A Jules Verne regényének feldolgozásával készült film még félig némafilm, de már félig hangos filmként készült, talán ezért sem volt a maga korában akkora siker. Azonban filmtörténeti jelentőségét több tulajdonsága is megadja. Egyrészt a korai technicolor színes technikával készült filmek egyik fontos darabja ez a hollywoodi kalandfilm. Másrészt olyan filmes hírességek vettek részt az elkészítésében, mint Benjamin Christensen, aki társ-rendezője volt a filmnek Maurice Tourneur és Lucien Hubbard mellett, vagy az Oscar-díjas főszereplő Lionel Barrymore, akit leginkább Frank Capra It's a wonderful life című karácsonyi történetéből ismerhetünk.

MysteriousIsland14.jpg
Pillanatkép a stúdióból, a Rejtelmes sziget forgatása során

A kópiára természetesen nem véletlenül bukkantak rá. Debora Stoiber a George Eastman House munkatársa a világ több archívumát is megkereste, mivel 2015-ben lesz a centenáriuma a Kodak Technicolor színes technológiája bevezetésének. Erre készülve a szervezet megkereste a nemzeti archívumokat, hogy rendelkeznek-e technicolor filmkópiákkal. A meglepetés akkor érte James Leytont, a szervezet egyik kutatóját, amikor a prágai filmarchívum a kérdésükre, hogy megvan-e archívumukban a Rejtelmes sziget technicolor változata, igennel válaszoltak.
Az archívum munkatársa, Veroslaw Hába történész elmondása szerint a '20-as '30-as években igen komoly mennyiségben érkeztek az akkori Csehországba amerikai gyártású filmek. Ennek köszönhetően ebből a korszakból több mint 500 film kópiáját őrzik jelenleg is az archívumban. Sok példány a korabeli magángyűjtőktől került az archívumhoz, mivel akkoriban nem nagyon foglalkoztak a már nem forgalmazott kópiáknak a gyártóhoz való visszajuttatásával, így ha azokat nem semmisítették meg, akkor könnyen kerülhetett magángyűjtőkhöz.

l-ile-mysterieuse-the-mysterious-island-1929-1-g.jpg 
Jacqueline Gadsden, a film női hősnője

Most már csak egy alapos felújítás vár a kópiára, majd pedig elindulhat amerikai (és remélhetőleg azon túli) körútjára, hogy teljes pompájában láthassák a nézők ezt a fantasztikus darabját a filmtörténetnek.

A hír forrása: Radio Praha
A film a wikipédián
A film az IMDB oldalán

 

2013. december 20. péntek 11:22