FILMSZEM.NET minden tekintetben

Filmajánló

10. Like Father Like Son

9. A Film about Alekseyev

8. Moebius

7. The Dance of Reality

6. Two Days One Night

5. Why Don't You Play in Hell?

4. Singing Women

3. Black Coal, Thin Ice

2. Winter Sleep

1. Leviathan

Filmszem toplista 2014

Palme-dor-Cannes-2014.jpg
Természetesen szerkesztőségünk is összeállította saját filmes toplistáját a 2014-es év alkotásaiból!

10. Like Father Like Son (Hirokazu Kore-eda)

Like-Father-Like-Son-poster-wide.jpg

A főszereplő házaspár gyerekük születése után hat évvel értesül arról, hogy annak idején a kórház elcserélte a gyermeküket. Így az, akit eddig neveltek valójában nem a sajátjuk. Most viszont itt a lehetőség,  hogy visszacseréljék a gyerekeket. Már ha ezt szeretné mindkét házaspár...

9. A Film about Alekseyev (Mikhail Segal)

alekseev.jpg

Néha kevesebbet tudunk valaki múltjáról, mint a jövőjéről. Alekszejev egy magányos idős ember, aki egyszer csak azzal szembesül, hogy egészen más életet élt, mint amire ő emlékszik. Vagy lehet, hogy más emlékszik másképpen, mint ahogy történtek a dolgok?

8. Moebius (Kim Ki-Duk)

moebius.jpg

Kim Ki-Duk filozófikus visszatérése (Arirang, Amen) után ismét a tőle már megszokott elemekkel tűzdelt filmmel jelentkezett. A családon belüli szerepeket vizsgáló darab természetesen nem nélkülözi a meglepő fordulatokat sem.

7. The Dance of Reality (Alejandro Jodorowsky)

the-dance-of-reality.jpg

A '70-es évek kultikus klasszikusai után 1989-ben már egyszer visszatért (Santa Sangre) rendező elkészítette ultimate önéletrajzi ihletésű szürreál darabját. Aki szereti Jodorowsky képi világát, annak felüdítő alkotás, aki nem ismeri még, az inkább ne ezzel kezdje az ismerkedést vele!

6. Two Days One Night (Dardenne-fivérek)

two-days-one-night-poster.jpg

A film főszereplője, Sandra a depresszióból kigyógyulva arra tér vissza munkahelyére, hogy csak akkor tarthatja meg állását, ha kollégái lemondanak az éves bónuszukról. Hogy erről meggyőzze őket, mindössze egy hétvége áll a rendelkezésére. A Dardenne-fivérek ismét nem fantáziavilágba merülnek, hanem a mai valóság bugyraiba...

5. Why don't You Play in Hell? (Sion Sono)

why-dont-you-play-in-hell.jpg

Sok mindent lehetne írni erről a filmről, de szerintem elegendő csak annyit, hogy ha csak egy filmet nézel meg "filmforgatás a filmben" témában, akkor ez legyen az!

4. Singing Women (Reha Erdem)

sw.jpg

A 2010-es Kosmos című filmje után nagy kérdés volt, hogy Erdem képes lesz-e még egy legalább ilyen jó filmet készíteni. Azóta ezt most már másodszor is bizonyította a rendező. Az biztos, hogy a legjobb filmje a Kosmos, de a Singing Women megnézéséről sem beszélnénk le senkit!

3. Black Coal, Thin Ice (Yi'nan Diao)

01-blackcoal.jpg

A film látszólagos története egy sorozatgyilkosság felgöngyölítése, ami egyszer már sikertelenségbe fulladt, ezért a főszereplő nyomozó el is vesztette állását. Azonban most már nem csak a bizonyítás vágya, de ennél sokkal nagyobb tétje is van annak, sikerül-e kideríteni az igazságot.

2. Winter Sleep (Nuri Bilge Ceylan)

ws.jpg

Reha Erdem mellett a kortárs török film másik legizgalmasabb rendezője mindenképpen Ceylan, aki szintén nem először került a nemzetközi fesztiválok élvonalába. Ha még nem volt szerencséd török filmhez, legalább ezt nézd meg!

1. Leviathan (Andrej Zvjagincev)

leviathan.jpg

Zvjagincev alkotása sikeresen elegyít társadalomkritikát, aktuális politikai helyzetrajzot, fanyar humort, töméntelen mennyiségű vodkát, hiteles alakításokat és húsbavágó kérdéseket a világ nagy dolgairól.

(Megjegyzés: A hazai toplistákon előfordul helyezettként Amat Escalante: Heli, illetve Jia Zhang-ke: The Touch of Sin című filmje. Kérdés, hogy az egyes listák összeállításakor mit veszünk szempontként, ami által 2014-es filmnek minősítjük azt. Hiszen a hazai bemutató a legritkább esetben lehet támpont, mivel sok egyébként díjazott film sem kerül itthon bemutatásra. Így marad a nemzetközi premier. Ebből kiindulva ezt a két filmet mi 2013-ban készültnek soroltuk be, ezért nem is szerepelnek a 10-es listán.)

2014. december 29. hétfő 12:34