FILMSZEM.NET minden tekintetben

Trailer

Kim Ki-Duk öncenzúrája

kkd_bw.jpg
A három év kihagyás után visszatérő dél-koreai rendezőnek sikerült 19. filmjével a koreai médiahatóságnál kiütni a biztosítékot. A "figyelmeztetéssel bemutatható" besorolás koreaiul annyit tesz, hogy a filmet így nem fogja bemutatni egyetlen mozi sem. Ahhoz, hogy Dél-Koreában is vetítsék filmjét, 21 jelenetet kellett teljes egészében vagy részleteiben megvágnia! Most már tényleg csak a "director's cut" DVD kiadásban reménykedhetünk...

A dél-koreai film egyik legjelentősebb kortárs alkotója, Kim Ki-Duk, aki miatt a kilencvenes évek végén elkezdtünk figyelni a dél-koreai mozira, most elérkezett saját karrierje és a dél-koreai filmművészet talán legsötétebb napjához. Moebius című 19. játékfilmjében egy olyan családot mutat be, melyben a családon belüli szexuális erőszak és visszaélés határozza meg az egyes szereplők életét.
Aki ismeri Kim Ki-Duk filmjeit az ebből a rövid leírásból is tudhatja, hogy bár explicit tartalmakat és 18+ besorolást feltételezhetünk a történet mögé, abban is biztosak lehetünk, hogy filmjével nem a mostanság mainstreamnek titulált exploition vonulatot gyarapítja a rendező. Kimnél minden erőszaknak, minden érzéketlenségnek, vagy akár túlzásnak is szerepe van, és ezt a szerepet nem a figyelemfelkeltés, botrány generálás területén végzik.
moebius_poster.jpg

Kérdés, hogy mennyiben vállalható egyáltalán egy ilyen film-öncsonkítás, mennyire feladása bármilyen alkotói elveknek, azonban Kim erre úgy reagált nyílt levelében, hogy mindenképpen szeretné, ha a hazai közönség is láthatná a filmjét, ezért kész ezekre a változtatásokra. Érdemes ehhez felidézni, hogy a három év szünet (magába fordulás, meditálás, stb.) után a visszatérést jelentő Arirang (önportré filmje) szintén nem kerülhetett Dél-Koreában moziforgalmazásba, így az egyik legfelkapottabb torrent célpont lett. A film Cannes-ban az Un Certain Regard díját nyerte el.
Talán érthető, hogy hiába a nemzetközi siker - legutóbbi filmje, a Pieta 12 díjat nyert különböző fesztiválokon - még is csak otthon, a hazájában szeretné, ha elfogadnák, elismernék, mint filmrendezőt, ehhez pedig szükséges, hogy szélesebb körben is elérhetőek legyenek filmjei.
Külön érdekesség, hogy az idei Velencei Filmfesztivál versenyfilmjei közül elsőként Kim Ki-Duk Moebius-át jelentették be hivatalosan.

Kim Ki-Duk filmjei:
1996: Krokodil (Ag-o / Crocodile)
1997: Vadállatok (Yasaeng dongmul bohoguyeog / Wild Animals)
1998: Madárkalitka fogadó (Paran daemun / Birdcage Inn)
2000: A sziget (Seom / The Isle)
2000: Igazi fikció (Shilje sanghwang / Real Fiction)
2001: Címzett ismeretlen (Suchwiing bulmyeong / Adress Unknown)
2001: Rosszfiú (Nabbeun namja / Bad Guy)
2002: A parti őr (Hae anseon / The Coast Guard)
2003: Tavasz, nyár, ősz, tél.... és újra tavasz (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom)
2004: Szamaritánus lány (Samaria / Samaritan Girl)
2004: Lopakodó lelkek (Bin-jip / 3-Iron)
2005: Az Íj (Hwal / The Bow)
2006: Idő (Shi gan / Time)
2007: Lélegzet (Soom / Breath)
2008: Álom (Bi-mong / Dream)
2011: Arirang
2011: Amen
2012: Pieta
2013: Moebius

2013. július 23. kedd 14:43