FILMSZEM.NET minden tekintetben

Filmajánló

Kurosawa Kiyoshi premier Locarnóban

real.jpg
Öt év szünet után ismét fesztivál premieren mutatkozik be először Kurosawa Kiyoshi új filmje.

Kurosawa Kiyoshi 2008-as fesztivál szereplése talán az egész életműnek egyik legnagyobb sikerét jelentette. A Tokiói szonáta című társadalmi látlelet egyszerre volt drámai hatásokban bővelkedő és mégis reménytkeltő jövőképet felmutatni képes darab. Ugyan 2012-ben egy tévésorozat (Penance) erejéig ismét előkerült Kurosawa neve, mégis, igazából 5 évet kellett várnunk arra, hogy ismét Kurosawa Kiyoshi filmre "válthassunk jegyet".

kiyoshikurosawa.jpg

A Japánban június 1-óta vetített filmnek első Japánon kívüli bemutatkozása augusztus 6-án volt a Locarnói Filmfesztiválon. A film alapját Inui Rokuro Tökéletes nap egy pleisztoszaurusz számára című regénye szolgáltatta. A történet főhőse Atsumi, egy manga rajzoló, akit a közönség a Roomi című groteszk képregénysorozat szerzőjeként ismer. A képregény egy pszichopata gyilkosról szól. A történet végkifejlete azonban veszélybe kerül, mivel Atsumi látszólag ok nélkül öngyilkosságot követ el, aminek eredményeképpen kómába kerül. A kórházban Dr. Aihara speciális módszerének segítségével - egyfajta telepatikus kapcsolatfelvétel, ami által valakinek a tudatalattijába tud belépni egy másik személy - és Atsumi szerelmének, Koichi-nak a közreműködésével próbálják egyrészt az öngyilkosság okát kideríteni, másrészt Atsumit visszahozni a valóságba.

real_05.jpg

A sztori alapját képező kóma és tudatalattiba való belépés témakörökről rögtön eszünkbe juthat Tarsem Sing The Cell című darabja, azonban Kurosawa esetében jóval kisebb hangsúly van a speciális vizuális effekteken, megoldásokon, sokkal fontosabb számára a párhuzamos valóságok kérdése, és azoknak az emberi viszonyokra, érzésekre kiváltott hatása.
Akik a Doppelganger vagy a Retribution Kurosawáját várják, azoknak meglepetés lehet a film, hiszen műfaji besorolását tekintve semmiképpen sem közelít a horror/thriller kategóriájához. Azonban akik 1-2 ilyenirányú filmjén kívül mélyebben ismerik Kurosawa életművét, azoknak mindenképpen izgalmas élményt jelent majd, hogy milyen irányba szövi tovább gazdag életművét a rendező.

2013. augusztus 10. szombat 14:10