FILMSZEM.NET minden tekintetben

Filmajánló

Shindo Kaneto 100

shindo_hokusai.jpg
Shindo Kaneto 2012 áprilisában tölti be 100. életévét! Ebből az alkalomból különleges lapszámmal készülünk!

Shindo Kaneto 1912-ben született Hirosímában. Szülei szegény földművesek voltak, így Ő is a mezőgazdaságban kezdett dolgozni már tinédzser korában. A komoly változás 1934-ben következik be, amikor munkát kap a Socsiku Stúdióban, mint segédlaboráns. Pár év, és már Mizogucsi mellett dolgozik asszisztensként. Hamar észreveszik tehetségét a forgatókönyvírásban, számos már híres és kedvelt rendező számára készít nagysikerű forgatókönyveket. Első filmjét 1951-ben készíti el, ebben fiatalon elhunyt első feleségének állít emléket. Miután 1952-ben megszűnik az amerikai cenzúra Japánban elkészítheti szülővárosának tragikus történetét. Az 1953-ban bemutatott Hirosíma gyermekei a Cannes-i filmfesztiválon is feltűnést kelt, bár díjat nem nyer (a fődíjat a Félelem bére kapta). Hirosímai atombomba szörnyűségeit és hatásait több filmjében is feldolgozza (1959 - 5-ös számú Szerencsés Sárkány; 1963 - Anya).
Rendezői hírnevét a '60-as években végképp bebetonozza olyan alkotásaival, mint az 1960-as Kopár sziget, az 1964-es Onibaba, és az 1968-as Fekete macskák a bozótmélyből.
Természetesen számos olyan filmmel is jelentkezik az évtizedek során, melyek egyáltalán nem jutnak túl az ország határain, azonban ez sem azért történik, mintha bármi probléma lenne ezekkel a filmekkel.
1970-ben készíti el a Élj ma, halj meg holnap (Meztelen 19 éves) című modern darabját, mellyel másodszor is elnyeri a Moszkvai filmfesztivál elismerését (tíz évvel korábban a Kopár szigetért kapja meg).
1975-ben emléket állít legnagyobb mesterének, Mizogucsinak, Egy filmrendező élete c. alkotásával. Az évek múlásával sem hagy fel a filmezéssel 2-4 évente jelentkezik újabb alkotással, kifogyhatatlan az ötletekből.
99 évesen készíti el utolsó filmjét, a Képeslap-ot, ami nem csak egy rendkívül erőteljes és igaz történet, de ráadásul egyfajta összegzése is a saját életéről, világlátásáról.

2012. január 7. szombat 22:47