FILMSZEM.NET minden tekintetben

Trailer

Szemrevaló filmfesztivál 09.24-10.03.

Hbor_c_Hugofilm.jpg

2015. szeptember 24. és október 3. között a budapesti Művész moziban fut majd a SZEMREVALÓ, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmfesztiválja, mely immár negyedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát. A fesztiválon több film alkotójával is találkozhat a közönség. A program hangsúlyosan foglalkozik a másság és a migráció kérdéseivel, és külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkásságának, aki idén lenne 70 éves.

Idén is válogatott különlegességekkel várja a közönséget a SZEMREVALÓ. Hat tematikus blokkban huszonegy német, osztrák és svájci filmet – köztük három dokumentumfilmet – mutatnak be, amelyek emberi drámákról és sorsszerű találkozásokról szólnak úgy, hogy eközben a szórakozás sem marad el.

Szeptember 24-én, csütörtökön 19 órakor a Berlinalén a legjobb operatőrnek járó Ezüst Medve-díjjal, az idei Német Filmdíjon a legjobb játékfilm, legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb női főszereplő, legjobb férfi főszereplő és a legjobb filmzene díjával kitüntetett thriller, Sebastian Schipper VICTORIÁja nyitja meg a Művész moziban a SZEMREVALÓt. A film – mely október 8-ától látható a Vertigo forgalmazásában – egyetlen bravúrosan rögzített jelenetben, vágás nélkül meséli el egy spanyol lány és négy berlini fiú találkozásának és szédítő ámokfutásának történetét.

Victoria_c_Senator_Film_Verleih.jpg

Szintén a TALAJT VESZTETT FIATALOK szekcióban látható szeptember 25-én, pénteken 21 órakor a SODRÓDÁS (Driften). A svájci film fiatal hősét kóros szenvedélye, a sebességmámor juttatta börtönbe. Leüli büntetését, visszatér családjához, és minden jó úton halad, mígnem találkozik Alice-szal. A több évvel idősebb angoltanárnő és Robert között sorsszerű vonzalom támad, ami a fiút egyre jobban kizökkenti a rendes kerékvágásból.

Sodrds_c_Vincafilm.jpg

Szeptember 27-én 19 órakor Simon Jaquemet HÁBORÚ (Chrieg) című, megrázó erejű filmjében – mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film és legjobb operatőr díját is – a tizenöt éves Matteo egy erőszakos fiatalokból álló csapat tagjaként félelmetes háborúba kezd először a felnőttek, majd az egész világ ellen.

Szeptember 25-én, pénteken 18.30-tól vetítik Stefan Haupt A KÖR című dokumentumfilmjét, mely a 40-es években alakult svájci melegszervezet és magazin fénykorának, majd szétzúzásának történetét mondja el. 1958-ban ebben a körben ismerkedik meg a félénk tanár, Ernst, Röbivel, a travisztárral, akivel utóbb, hetvenévesen össze is házasodott.Szintén a MÁSSÁG témakörébe illeszkedik Fassbinder A SZABADSÁG ÖKÖLJOGA című filmje, melyet szeptember 29-én, kedden 20.30-kor vetítenek.

Szeptember 26-án, szombaton 18 órakor a MIGRÁCIÓ blokkban lesz látható az ÚJ VILÁG (Neuland) című dokumentumfilm, melyben Zingg tanár úrral ismerkedhetünk meg, aki egy bázeli integrációs osztályban tanít. Diákjai a világ minden tájáról, a jobb jövőről szőtt álmokkal jöttek Svájcba, és most minden bizodalmukat tanárukba vetik. A fiatalok két évig ismerkednek a svájci nyelvvel és kultúrával. A tanár úrnak ezalatt mindvégig egyetlen cél lebeg a szeme előtt: hozzásegíteni a sorscsapásoktól traumatizált gyerekeket ahhoz, hogy a társadalom hasznos tagjai lehessenek. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film rendezőjével, Anna Thommennel.

j_vilg_c_Famafilm_AG.jpg

Az idei SZEMREVALÓ külön fejezetet szentel RAINER WERNER FASSBINDER munkásságának, aki idén lenne hetvenéves. A modern európai film egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotása mellett először lesz látható Magyarországon Volker Schlöndorff 1970-es filmje, a BAAL, melyben Fassbinder egyszerre alakítja Baalt és önmagát. Két dokumentumfilm is színesíti a programot: a dán Christian Braad Thomsen archív felvételekben gazdag portréja, a FASSBINDER – SZERETNI FELTÉTELEK NÉLKÜL az idei Berlinalén debütált. Az ALI A PARADICSOMBAN című dokumentumfilm Fassbinder egykori élettársa, A FÉLELEM MEGESZI A LELKET főszerepét alakító El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa tragikus sorsát mutatja be. Szeptember 20-ától a Művész mozi előterében Fassbinder filmplakátokból álló kiállítás várja a filmbarátokat.

Baal_c_Volker_Schloendorff.jpg

Budapesten szeptember 16-ától a Művész moziban 1100 Ft-os áron már vásárolhatók jegyek a SZEMREVALÓra. Négy jegy egy időben történő megváltása esetén a jegyek ára csupán 1000 Ft. Egy kisebb válogatást bemutatva a pécsi Apolló moziban szeptember 29. és október 3., a debreceni Apolló moziban október 1-4., a szegedi Belvárosi moziban pedig október 3-6. között is lesz SZEMREVALÓ!

A fesztivál teljes programját itt találod meg!


2015. szeptember 23. szerda 22:27