FILMSZEM.NET minden tekintetben

Filmajánló

Tokiói történet - másképpen

tokyofamily_yamada.jpg
Ozu híres Tokiói története 1953-ban készült el, azóta is a japán filmművészet egyik legnagyobb klasszikusának számit. Most 2013-ban a film 60. évfordulójára Jamada Jodzsi elkészítette annak modern változatát, a Tokiói család címen.

ozu.png
Ozu Jaszudzsiró Tokiói története egy idős házaspár útját követi egy vidéki faluból Tokióba, azok két felnőtt, házas gyermekéhez. Látogatásuk kiábrándultságot eredményez, hiszen a városi fiatalok túlságosan elfoglaltak az idős szülők látogatásához. Az Ozu kedvenc színészeinek (Riju Csisu és Hara Szecuko) főszereplésével készült film Ozu legkedveltebb témáját dolgozza fel, a generációk közötti meg nem értést, a generációk közötti konfliktust. A mindenkori japán film egyik legnagyobb klasszikusa egyben olyan általános, univerzális témát dolgoz fel, ami kultúrától függetlenül érthető és élvezhető.
vlcsnap54443.png

YAMADA_TOKYO00011.png

Jamada Jodzsi a Sócsiku stúdió veteránnak mondható rendezője, hiszen 1961-óta készíti filmjeit náluk. Annak idején 1953-ban Ozu is a Sócsiku stúdiónál készítette egyik legnagyobb sikerének, de mindenképpen legismertebbnek nevezhető filmjét. Jamada, aki az 1953-as Tokiói történet művészeti vezetőjeként dolgozott Ozu mellett, most a mester előtti tisztelgés képpen elkészítette a történet modern változatát. A Tokiói család hasonló alapszituációból indul: az idős szülők itt is látogatóba érkeznek Tokióba a már felnőtt gyermekeikhez. Ahogy Ozunál a Világháború utáni Tokió mutatkozik meg, úgy Jamada az elmúlt évek katasztrófáira (Fukusimai földrengés és cunami) reagál. Ozu történetének méltó folytatója az a Jamada, aki már egyébként is számos jelentős darabot alkotott a somin-geki zsánerben.
(Somin-geki: olyan a jelenben játszódó történet, aminek főszereplői hétköznapi, dolgozó emberek.)

vlcsnap61133.png

YAMADA_TOKYO00019.png

vlcsnap56810.png

2013. július 30. kedd 19:44