FILMSZEM.NET minden tekintetben

Trailer

Világpremier Budapesten! - A kígyó ölelése

A_kigyo_olelese_plakat.jpg

Ezen a héten kerül a mozikba A KÍGYÓ ÖLELÉSE című film, melyet Kolumbia után mi mutatunk be először, tehát Magyarországon lesz a film VILÁGPREMIERJE! Ciro Guerra filmje Cannes-ban a Rendezők kéthete szekció fődíját kapta meg, ez után nem meglepő fejlemény, hogy Kolumbia ezt az alkotást jelölte az Oscar-díjra.

Ciro Guerra csodálatos látványvilágú alkotása főhajtás a kolumbiai Amazónia elveszett kultúrái és civilizációi előtt. A Cannes-ban a Rendezők kéthete szekció fődíját elnyerő pszichedelikus kalandfilm a kritikusok szerint "lélekkel teli, furcsa és lenyűgöző  felfedezőút" (The Playlist), "megrázó filmművészeti  tanúságtétel" (Variety), "hipnotikus ragyogású, fekete-fehér odüsszeia" (Screen). A film egyik főszerepét a Borgmanból ismert Jan Bijvoet alakítja.

11.jpg

A történet szerint Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit.

26.jpg

29.jpg

24.JPG

A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?

8.JPG

2015. szeptember 23. szerda 20:00